Rabarbarek z pierniczkami

0 (0 ocen)

Połączenie rabarbaru i pierników idealnie pasuje do siebie.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    czubata łyżka proszku do pieczenia
    2 jajka
    kostka margaryny
    2 łyżki śmietany - ewentualnie jeśli ciasto będzie zbyt twarde

    Mus z rabarbaru:
    ok 2 kg rabarbaru
    2 galaretki cytrynowe
    0,5 kg cukru

    opakowanie pierników w polewie czekoladowej

Rabarbarek z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia siekamy z margaryną. Dodajemy cukier, jajka i śmietanę. Zagniatamy. 1/3 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Mus z rabarbaru: rabarbar kroimy na 2 cm kawałki, podsmażamy w garnku 15 minut. Dosypujemy cukier i dalej podsmażamy 15 minut. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, mieszamy. Lekko studzimy.
  • 3. Na wcześniej przygotowaną blachę z ciastem wykładamy połowę musu na to układamy pierniczki i wylewamy pozostałą część owoców. Na to ściermay na grubej tarce pozostałą zmrożoną cześć ciasta.
  • 4. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach bez termoobiegu.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Porady

Przy przygotowywaniu musu z rabarbaru lepiej go spróbować by sprawdzić ile dodać cukru, ponieważ 0,5 kg może okazać się za dużo. Pierniczki nie układamy zbyt ciasno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy