Rabarbarek z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia siekamy z margaryną. Dodajemy cukier, jajka i śmietanę. Zagniatamy. 1/3 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Mus z rabarbaru: rabarbar kroimy na 2 cm kawałki, podsmażamy w garnku 15 minut. Dosypujemy cukier i dalej podsmażamy 15 minut. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, mieszamy. Lekko studzimy.
3.Na wcześniej przygotowaną blachę z ciastem wykładamy połowę musu na to układamy pierniczki i wylewamy pozostałą część owoców. Na to ściermay na grubej tarce pozostałą zmrożoną cześć ciasta.
4.Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach bez termoobiegu.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Porady
Przy przygotowywaniu musu z rabarbaru lepiej go spróbować by sprawdzić ile dodać cukru, ponieważ 0,5 kg może okazać się za dużo.
Pierniczki nie układamy zbyt ciasno.
Komentarze