Biszkopt z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (25/35 cm.). Piec w temp. 180*C ok. 30 - 40 min. Po upieczeniu przekroić na 2 placki.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczach i podsmażyć. Dodać galaretki w proszku, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Odstawić do przestudzenia.
3.Masa ze "Śnieżki":
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody."Śnieżkę" ubić według przepisu i ubijając, stopniowo dodawać tężejącą galaretkę.
4.Przełożenie placka:
Biszkopt - masa jabłkowa - pierniczki - masa ze "Śnieżki" - biszkopt - polewa
Komentarze