Biszkopt z pierniczkami

4.5 (158 ocen)

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Biszkopt:
    9 jajek
    1 1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 1/2 szklanki mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Masa jabłkowa:
    1 1/2 kg jabłek
    2 galaretki czerwone

    Masa ze "Śnieżki":
    2 śmietany "Śnieżka"
    1 galaretka agrestowa

    Dodatkowo:
    1/2 kg pierniczków nadziewanych w czekoladzie
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Piernik Desery

Biszkopt z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (25/35 cm.). Piec w temp. 180*C ok. 30 - 40 min. Po upieczeniu przekroić na 2 placki.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczach i podsmażyć. Dodać galaretki w proszku, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Odstawić do przestudzenia.
  • 3. Masa ze "Śnieżki":
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody."Śnieżkę" ubić według przepisu i ubijając, stopniowo dodawać tężejącą galaretkę.
  • 4. Przełożenie placka:
    Biszkopt - masa jabłkowa - pierniczki - masa ze "Śnieżki" - biszkopt - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować