Pychotka truskawkowo - serowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na sernik truskawkowy, na spodzie herbatnikowym:)

  • 60 min

Składniki:

  • -75 dag truskawek
    -1/4 szklanki soku truskawkowego
    -1/2 kostki masła lub margaryny(100g)
    -20 dag herbatników
    -3/4 tabliczki mlecznej czekolady
    -1 kg chudego twarogu
    -1 szkl. śmietany kremówki
    -6 łyżek cukru
    -2 op. cukru waniliowego
    -2 łyżki żęlatyny
    -sok z jednej cytryny
    -tłuszcz do tortownicy

Pychotka truskawkowo - serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyj i osusz, oczyść z szypułek. Większe pokrój na połówki lub ćwiartki, mniejsze z\ostaw w całości. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącym soku truskawkowym. Masło stop, lekko przestudź.
  • 2. Herbatniki drobno rozgnieć, wymieszaj z przestudzonym masłem. Masą wylep dno natłuszczonej tortownicy (śr.24 cm). Czekoladę stop w kąpieli wodnej, wylej na herbatnikowy spód. Odstaw do zastygnięcia. Twaróg zmiel
    (najlepiej dwa razy).
  • 3. Twaróg dokładnie wymieszaj z sokiem cytrynowym, cukrem, 2 opakowaniami cukru waniliowego i żelatyną rozpuszczoną w soku truskawkowym. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, delikatnie połącz z masą twarogową.
  • 4. Masę twarogowo- śmietanową wyłóż na zastygnięty spód. Na wierzchu ułóż truskawki, lekko wciśnij je w masę. Ciasto odstaw do lodówki, by stężało.

Porady

Można dodać do masy twarogowej kilka drobno pokrojonych truskawek. :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy