Pychotka truskawkowo - serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyj i osusz, oczyść z szypułek. Większe pokrój na połówki lub ćwiartki, mniejsze z\ostaw w całości. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącym soku truskawkowym. Masło stop, lekko przestudź.
2.Herbatniki drobno rozgnieć, wymieszaj z przestudzonym masłem. Masą wylep dno natłuszczonej tortownicy (śr.24 cm). Czekoladę stop w kąpieli wodnej, wylej na herbatnikowy spód. Odstaw do zastygnięcia. Twaróg zmiel
(najlepiej dwa razy).
3.Twaróg dokładnie wymieszaj z sokiem cytrynowym, cukrem, 2 opakowaniami cukru waniliowego i żelatyną rozpuszczoną w soku truskawkowym. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, delikatnie połącz z masą twarogową.
4.Masę twarogowo- śmietanową wyłóż na zastygnięty spód. Na wierzchu ułóż truskawki, lekko wciśnij je w masę. Ciasto odstaw do lodówki, by stężało.
Porady
Można dodać do masy twarogowej kilka drobno pokrojonych truskawek. :)
Komentarze