Puree z kapusty włoskiej i ziemniaków z serdelkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

No może widok nie powala na kolana, jednak smak już tak. Dla nas to kolejne odkrywanie smaków. Przepis pochodzi z książki kucharskiej opisującej potrawy z różnych stron świata. Tym razem na tapetę wzięliśmy Holandię.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
    1 kg ziemniaków
    600 g serdelków
    50 g smalcu
    sól, pieprz

Puree z kapusty włoskiej i ziemniaków z serdelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puree z kapusty włoskiej i ziemniaków, z serdelkami 1. Kapustę szatkujemy, zalewamy osoloną wodą, tak by zakrywała kapustę. Gotujemy 45 min.

    Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, serdelki i gotujemy 40 min.

    Wyjmujemy kiełbasę, trzymamy w ciepłym miejscu.

    Kapustę i ziemniaki odsączamy, dodajemy smalec, przy pomocy tłuczka do ziemniaków, rozgniatamy na puree, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

    Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy serdelki, podgrzewamy kwadrans w 180°C.

    Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy