Pszenno-żytnie bułki hamburgerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Lekko podgrzewamy mleko, wrzucamy do niego masło. Gdy się rozpuści dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy całość na kilka minut.
2.W misce mieszamy obie mąki, sól i cukier po czym wysypujemy na stolnicę. Stopniowo do suchych składników dodajemy wcześniej przygotowane mleko z masłem i drożdżami. Zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu powinno ono być elastyczne i gładkie.
3.Formujemy kulę po czym wkładamy ciasto do miski nasmarowanej tłuszczem. Ważne aby miska była o wiele większa od ciasta, ponieważ z mojego doświadczenia wynika, że ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie! Miskę przykrywamy folią przezroczystą i wkładamy do lodówki na min. 8h a max. 2 dni (najlepiej jest przygotować ciasto wieczór przed pieczeniem).
4.Po wielogodzinnych chłodzeniu wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na porcje (4-6 kawałków). Każdy urabiamy w dłoniach przez chwilę aby stał się cieplejszy. Formujemy kulki, które kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Odstępy między bułkami muszą być naprawdę duże ponieważ nasze wypieki będą ok. 3 razy większe niż na początku. Bułki smarujemy oliwą i delikatnie owijamy blachę folią przezroczystą, po czym całość odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 2h (nie krócej).
5.Przed pieczeniem bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200oC.
Komentarze