Bułki Hamburgerowe pszenno-żytnie

4.51 (158 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Bułeczki puszyste , miękkie i bardzo smaczne. Idealne do hamburgerów oraz do kanapek .

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 235 ml mleka ( 1 szklanka )
    120 ml wody ( 0,5 szklanki )
    55g masła
    280g mąki pszennej ( 2 szklanki + 3 łyżki )
    280g mąki żytniej ( 2 szklanki + 3 łyżki )
    7g drożdży instant
    2 łyżki cukru
    1,5 łyżeczki soli
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki hamburgerowe pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. W małym rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do temperatury 50ºC ( bardzo ciepłe ) .

    W dużej misce mieszamy 1,5 szklanki mąki z drożdżami , cukrem i solą . Dolewamy gorące mleko i mieszamy ( można mikserem ). Następnie dodajemy jajko i mieszamy ponownie . Mieszając dodajemy pozostałą mąkę , po pół szklanki na raz , dobrze wyrabiając ciasto po każdym dodaniu . Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski , wykładamy na opruszony mąką blat i wyrabiamy , aż będzie gładkie i elastyczne ( ok. 8 minut ) .

    Ciasto dzielimy na 12 równych części . Formujemy z nich kulki i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Lekko spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-35 minut .

    Gdy bułeczki podrosną możemy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem .

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 10-13 minut , aż nabiorą złotego koloru .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować