Bułki hamburgerowe pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małym rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do temperatury 50ºC ( bardzo ciepłe ) .
W dużej misce mieszamy 1,5 szklanki mąki z drożdżami , cukrem i solą . Dolewamy gorące mleko i mieszamy ( można mikserem ). Następnie dodajemy jajko i mieszamy ponownie . Mieszając dodajemy pozostałą mąkę , po pół szklanki na raz , dobrze wyrabiając ciasto po każdym dodaniu . Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski , wykładamy na opruszony mąką blat i wyrabiamy , aż będzie gładkie i elastyczne ( ok. 8 minut ) .
Ciasto dzielimy na 12 równych części . Formujemy z nich kulki i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Lekko spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-35 minut .
Gdy bułeczki podrosną możemy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 10-13 minut , aż nabiorą złotego koloru .
Komentarze