Przepyszny jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Niezwykle proste ciasto. Ten wypiek z pewnością zachwyci gości!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    -5 żółtek,
    -3 szklanki mąki,
    -1 szklanka cukru,
    -3 łyżeczki cukru waniliowego,
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    -3/4 margaryny.
    Masa śmietanowa:
    -5 białek,
    -1 szklanka cukry
    -2 śmietany 18% po 400ml,
    -2 budynie śmietankowe.
    Do tego:
    1 kg jabłek pokrojonych w plasterki.

Przepyszny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy w misce. 3/4 przygotowanej kruszonki wsypujemy na wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę, resztę ciasta odstawiamy do późniejszego posypania wierzchu.
    Na wsypane ciasto układamy pokrojone w plasterki jabłka.Następnie przygotowujemy masę śmietanową. Ubijamy 5 białek z 1 szklanką cukru, do tego dodajemy 2 śmietany i miksujemy. Na końcu wsypujemy 2 budynie śmietankowe. Masę wlewamy na jabłka i posypujemy reszta kruszonki. Ciasto pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Jeżeli chcemy uzyskać kruche ciasto to dodajemy mniej margaryny. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy