Przepyszny serniczek

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Witam... Przepis na ten sernik przekazała mi moja ukochana babcia. W dzieciństwie uwielbiałam go w jej wykonaniu, a teraz sama mogę go przyrządzać. Jest na prawdę wyśmienity.

  • 3 godz.

Składniki:

  • SPÓD:
    * 2 opakowania herbatników polanych czekoladą po 125g
    * 1 opakowanie herbatników kakaowych 250g
    * pół kostki masła
    MASA SERNIKOWA:
    * 1 kg sera twarogowego
    * 7 białek
    * 7 żółtek
    * 8 czubatych łyżek cukru
    * 4 czubatych łyżek cukru pudru
    * pół kostki masła
    * 500ml śmietany kremówki
    * 1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Przepyszny serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD:
    Ciastka pokruszyć (np. blenderem), dodać do nich roztopione masło już ostygnięte i dobrze wymieszać. Wyłożyć masę ciastkową na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną wiórkami kokosowymi. Następnie włożyć blachę z masą do lodówki na ok. 1 godz.

    MASA SERNIKOWA:
    Białka ubić – pod koniec ubijania dodać 4 łyżki cukru. Żółtka utrzeć również z 4 łyżkami cukru.
    Do sera dodać roztopione i wystudzone masło, śmietankę, budyń i 4 łyżki cukru pudru
    (dosładzać masę sernikową do smaku) – zmiksować. Masę tą przełożyć do utartych żółtek – miksować. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.
    Gotową masę wylać na spód ciasteczkowy. Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do
    180 st. i piec przez 15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. i piec przez 90 min.

Porady

Pyszny jest jeszcze ciepły. Po wystudzeniu można wstawić do lodówki. Można go podawać posypanego cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować