Przekładaniec borówkowo - makowy

0 (0 ocen)

Pięknie wygląda, prezentuje się i rozpływa w ustach

Składniki:

  • Ciasto : 6 jajek, 25 dkg cukru, 1/4 łyżeczki cynamonu, 2 krople aromatu cytrynowego, 15 dkg mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dkg orzechów włoskich, 15 dkg maku


    Nadzienie : 50 dkg śmietany kremówki, 2 torebki Śmietan - fiksu, 2 łyżki cukru, 50 dkg borówek, 2 łyżki likieru cytrynowego


    Do dekoracji : 1/2 porcji ubitej śmietanki, borówki, opakowanie wiórków kokosowych

Przekładaniec borówkowo - makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Borówki przebrać, umyć i osuszyć. Orzechy drobno posiekać. Wiórki kokosowe wyłożyć na blachę do pieczenia i podpiec w temperaturze 200 stopni. Gdy nabiorą lekko złocistej barwy, szybko wyjąć z piekarnika i szybko wystudzić. Mak kilkakrotnie przepłukać na sicie wrzącą wodą, odsączyć.
    Jajka ubić na pienistą masę i ubijać dalej z dosypywanym porcjami cukrem, aż się rozpuści. Doprawić cynamonem i aromatem cytrynowym. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i rozdrobnionymi orzechami, dodać do ciasta razem z makiem, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 - 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekroić na dwa placki.
    Kremówkę ubić z Śmietan - fiksem i cukrem. Borówki ( kilka odłożyć do dekoracji ) zalać likierem cytrynowym i wymieszać z połową ubitej śmietanki, a następnie rozsmarować na jednym placku ciasta, przykryć drugim. Górę i boki przekładańca posmarować pozostałą ubitą śmietanką. Wierzch udekorować odłożonymi borówkami. Boki obsypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze

Podobne przepisy