Kakaowo - makowy przekładaniec

0 (0 ocen)

Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto.

Składniki:

  • Ciasto z makiem
    1 margaryna
    1 szklanka cukru
    7 łyżek wody
    3 jaja
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki suchego maku (nie trzeba mielić)
    bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
    szczypta soli
    aromat do ciast cytrynowy

    Ciasto z kakao
    1 margaryna
    1 szklanka cukru
    7 łyżek wody
    3 jaja
    2 niepełne szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki ciemnego kakao
    szczypta soli

    Polewa
    Pół kostki margaryny
    4 łyżki cukru
    4 łyżki kakao
    4 łyżki mleka

    Oraz
    Powidło śliwkowe
    Sok z połówki cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kakaowo - makowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę i cukier, gotujemy i mieszamy, by cukier się rozpuścił. Gdy margaryna z cukrem ostygnie, dodajemy do niej 3 żółtka i ucieramy na gładką masę. Potem stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasta wyszło za rzadkie, możemy dodać trochę więcej mąki. Z białek ubijamy pianę, dodając szczyptę soli. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Dosypujemy mak, bakalie i dodajemy aromat, mieszamy. Blaszkę o wymiarach 35x 20 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Ciasto pieczemy w 160-180 przez 40-50 minut so suchego patyczka.
  • 2. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę i cukier, gotujemy i mieszamy, by cukier się rozpuścił. Gdy margaryna z cukrem ostygnie, dodajemy do niej 3 żółtka i ucieramy na gładką masę. Potem stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasta wyszło za rzadkie, możemy dodać trochę więcej mąki. Z białek ubijamy pianę, dodając szczyptę soli. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Dosypujemy kakao i mieszamy. Blaszkę o wymiarach 35x 20 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Ciasto pieczemy w 160-180 przez 40-50 minut so suchego patyczka.
  • 3. Aby placek nie wyszedł za suchy, makową warstwę możemy nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
  • 4. Ostygnięte, nasączone ciasto makowe smarujemy powidłem śliwkowym i przykrywamy kakaowym plackiem.
  • 5. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powalamy ciepłą polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować