Kakaowo - makowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę i cukier, gotujemy i mieszamy, by cukier się rozpuścił. Gdy margaryna z cukrem ostygnie, dodajemy do niej 3 żółtka i ucieramy na gładką masę. Potem stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasta wyszło za rzadkie, możemy dodać trochę więcej mąki. Z białek ubijamy pianę, dodając szczyptę soli. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Dosypujemy mak, bakalie i dodajemy aromat, mieszamy. Blaszkę o wymiarach 35x 20 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Ciasto pieczemy w 160-180 przez 40-50 minut so suchego patyczka.
2.Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę i cukier, gotujemy i mieszamy, by cukier się rozpuścił. Gdy margaryna z cukrem ostygnie, dodajemy do niej 3 żółtka i ucieramy na gładką masę. Potem stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasta wyszło za rzadkie, możemy dodać trochę więcej mąki. Z białek ubijamy pianę, dodając szczyptę soli. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Dosypujemy kakao i mieszamy. Blaszkę o wymiarach 35x 20 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Ciasto pieczemy w 160-180 przez 40-50 minut so suchego patyczka.
3.Aby placek nie wyszedł za suchy, makową warstwę możemy nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
5.Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powalamy ciepłą polewą.
Komentarze