Makowy przekładaniec z pomarańczami

5 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto mojego pomysłu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250g maku
    1 szklanka bułki tartej
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    7 jaj
    6 łyżek oleju
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek migdałowy ( dałam kilka kropli pomarańczowego )

    Masa pomarańczowa:
    1 kg pomarańczy bez pestek
    2 galaretki pomarańczowe
    1/2 szklanki cukru

    Masa jogurtowa:
    300 g jogurtu typu grecki
    400 ml śmietanki 30 %
    5 łyżek cukru pudru
    4 pełne łyżeczki żelatyny

    Polewa czekoladowa:
    1 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
    100 ml śmietanki 30%



Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Makowy przekładaniec z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać wrzątkiem i gotować 10 minut. Odsączyć z wody, ostudzić i zmielić w dwukrotnie.

    Oddzielić białka od żółtek .

    Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasną masę.Cukier można uprzednio zmielić lub zastąpić cukrem pudrem , żeby ciasto móc szybciej utrzeć. Dodać zmielony mak, proszek do pieczenia, olej, i bułkę tartą oraz aromat. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

    Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Dodawać pianę do masy makowej i delikatnie wymieszać łyżką.

    Formę do ciasta ( moja miała wymiary 39 x 23 cm ) wysmarować margaryną i przełożyć ciasto, wyrównać.

    Piec w temp. 180°C ok. 30-35 minut (do suchego patyczka ).
    Wystudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Biszkopt jest wilgotny. Myślę ,że to za sprawą maku, więc nie trzeba go nasączać.
  • 2. Pomarańcze obrać z wierzchniej skórki (białą warstwę również usunąć ), podzielić na cząstki i zblendować. Wrzucić do garnuszka , dopełnić do pełnego litra wodą (ok. pół szklanki ) i gotować przez 5 minut. Do gotującego się musu pomarańczowego wsypać cukier i dwie galaretki i mieszać,aż się rozpuszczą. odstawić do wystygnięcia, żeby masa zgęstniała.
    Do formy przełożyć jedną część biszkopta, wlać gęstniejącą masę pomarańczową i wstawić do lodówki, żeby szybciej stężała.
  • 3. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem.

    Śmietankę 30-kę ubić na sztywną masę i połączyć ją z jogurtem.

    Żelatynę zalać 4 łyżkami ciepłej wody, wymieszać dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę powoli wlewać do masy jogurtowej, cały czas ją mieszając, aby nie powstały w masie grudki.
    Powstałą masę wyłożyć na masę pomarańczową, na nią położyć drugą część biszkopta i wstawić ponownie do lodówki.
  • 4. Czekoladę połamać na części. Śmietankę zagrzać. Gdy będzie gorąca, ale nie będzie się jeszcze gotować odstawić i wrzucić połamaną czekoladę. Mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Gotową polewę rozprowadzić na cieście.

Porady

Ciasto przechowywać w lodówce, wyjąć około pół godziny przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować