Prosto z rusztu

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Sałatka

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • × Boczek grillowy Sokołów
    × 1 garść listków roszponki
    × 2 brzoskwinie
    × 2 pomidory malinowe
    × 1/2 szklanki czarnych oliwek
    × 1 łyżka octu balsamicznego
    × 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    × sól, świeżo mielony pieprz
    × kwiaty floksów

Prosto z rusztu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek wyjąć z opakowania. Położyć na rozgrzany grill lub do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na funkcji grill. Grillować do momentu aż mięso traci surowość, a na jego powierzchni pojawi się chrupiąca skórka.
    2. Pomidory przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w niedużą kostkę.
    3. Brzoskwinie pozbawić pestek i pokroić w kosteczkę.
    4. Oliwki osuszyć i pokroić na plasterki.
    5. Brzoskwinie, pomidory i oliwki połączyć z oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, a następnie delikatnie mieszać. Sałatkę ułożyć na listkach roszponki, udekorować floksami i podać razem z plastrami zgrillowanego lub upieczonego boczku.

Komentarze

Podobne przepisy