Proste ciasto z malinami i likierem tiramisu

0 (0 ocen)

Ciasto jest niezwykle kruche i delikatne, długo pozostaje świeże, a niewielka ilość likieru tiramisu sprawia, że ciasto nabiera niepowtarzalnego smaku.

Składniki:

  • 200 g masła
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    75 ml likieru tiramisu
    4 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ok. 300 g malin

Proste ciasto z malinami i likierem tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku i dalej ucierać aż do uzyskania puszystej masy. Następnie wlać likier i porcjami przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
    Na końcu wsypać ok. 200 g malin, delikatnie mieszając połączyć z ciastem.
    Keksówkę (wym. 39x11) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Trochę malin również wysypać na wierzch ciasta. Piec w temp. 180°C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem i udekorować resztą malin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy