Prosciutto z melonem w sałacie

0 (0 ocen)

  • 10 min

Prosta i lekka przystawka z prosciutto Cotto i melona podanych w miseczkach z sałaty lodowej. Chrupiąca sałata lodowa i aromatyczna rukola idealnie pasują do tej szynki, a smak wzmacnia słodko-kwaśny sos balsamiczny.

  • 10 min

Składniki:

  • • 1 główka sałaty lodowej
    • 2 garście rukoli
    • 1/2 melona
    • 8 plastrów gotowanej szynki prosciutto Cotto
    • 4 łyżeczki słupków migdałowych
    • sos balsamiczny

Prosciutto z melonem w sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Z sałaty lodowej delikatnie zdjąć 4 liście tworząc miseczki na sałatkę.
    • Do każdego liścia włożyć rukolę, po 3 ćwierćplasterki melona i 2 zwinięte plastry szynki.
    • Posypać po wierzchu posiekanymi migdałami i polać sosem balsamicznym.

Porady

Szynka prosciutto Cotto jest gotowana, bardzo delikatna i krucha, bardziej przypomina naszą szynkę konserwową, w przeciwieństwie do prosciutto Crudo, która jest włoską, surową szynką dojrzewającą.

Komentarze

Podobne przepisy