Kukurydza pieczona z prosciutto

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Prosta przekąska z kukurydzy świeżej. Nie byłam kiedyś miłośniczką jej, ale odkąd dostałam świeże kolby od sąsiada zmieniłam zdanie. Kukurydza jest bardzo słodka, chrupiąca, można ją jeść ze smakiem surową. Może wcześniej trafiłam na niezbyt świeżą, i dlatego się zniechęciłam. Dobra jest gotowana, pieczona, jak kto lubi. Ja swoją upiekłam przy okazji pieczenia buraków. Polecam w ten sposób wykorzystać moce przerobowe piekarnika. Jest to na pewno oszczędne.Świeża kukurydza jest o niebo lepsza od tej konserwowej.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy
    80 g prosciutto plastry
    1 papryczka chili
    natka pietruszki
    olej rzepakowy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szynki Przekąski

Kukurydza pieczona z prosciutto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
    Papryczkę chili i natkę pietruszki kroję drobno, dodaję cztery łyżki oleju rzepakowego i mieszam w miseczce. Kolby kukurydzy obieram z liści, smaruję marynatą z oleju, i zawijam w plastry prosciutto które pokroiłam na cieńsze paski. Posypuje solą, pieprzem. Każdą kolbę zawijam w folię aluminiową i układam na blaszce. Piekę 45 minut. Przed końce pieczenia około 10 minut delikatnie odwijam kolby z foli żeby szynka zrobiła się lekko chrupiąca. Podaję ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować