Prawdziwkowy śledzik

0 (0 ocen)

  • 15 min

Taki Wigilijny śledzik

  • 15 min

Składniki:

  • 4 płaty śledzia z oleju
    2 cebule
    8 kapeluszy suszonych prawdziwków
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    1/4 szklanki oleju aromatyzowanego grzybami ( borowikami )
    pieprz kolorowy grubo mielony

Prawdziwkowy śledzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledź 1. Ugotować w małej ilości wody prawdziwki . Odcedzić i pokroić w paseczki ( wywar użyć do innych wigilijnych dań ) .
  • śledzie 2. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju .
  • śledzie 3. Dołożyć grzyby - wlać 4 łyżki wywaru z grzybów , przecier i dusić aż wywar odparuje .Zostawić by ostygło.
  • śledzie 4. Śledzie pokroić na 2 cm kawałki. W pojemniczku ułożyć warstwę cebuli z grzybami- pokrojone śledzie - warstwę cebuli z grzybami. Zostawić zamknięte w lodówce na minimum 24 godziny .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy