warto poczekać te 30 minut, to moja pierwsza, ale już wiem, że rzucę dla niej omlety!
40 min
Składniki:
2 jajka
100 gram twarogu
5 pieczarek
pół cebuli
pół papryki
2 plasterki szynki
pół pomidora
łyżka starego sera
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie
Pożywna i bardzo zdrowa frittata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę, pieczarki i cebulę kroimy, podduszamy na patelni. Pod koniec dorzucamy pokrojoną szynkę.
2.W tym czasie ubijamy jajka, dodajemy do nich twaróg i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy przyprawy.
3.Przestudzone warzywa dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.
4.Przekładamy do formy silikonowej, bądź zwykłej foremki na tartę wyłożoną papierem/nasmarowaną tłuszczem. Na wierzchu układamy pokrojonego pomidora, posypujemy serem.
5.Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Komentarze