pożywna i bardzo zdrowa frittata

0 (0 ocen)

  • 40 min

warto poczekać te 30 minut, to moja pierwsza, ale już wiem, że rzucę dla niej omlety!

  • 40 min

Składniki:

  • 2 jajka
    100 gram twarogu
    5 pieczarek
    pół cebuli
    pół papryki
    2 plasterki szynki
    pół pomidora
    łyżka starego sera
    przyprawy: sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie

Pożywna i bardzo zdrowa frittata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę, pieczarki i cebulę kroimy, podduszamy na patelni. Pod koniec dorzucamy pokrojoną szynkę.
  • 2. W tym czasie ubijamy jajka, dodajemy do nich twaróg i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy przyprawy.
  • 3. Przestudzone warzywa dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.
  • 4. Przekładamy do formy silikonowej, bądź zwykłej foremki na tartę wyłożoną papierem/nasmarowaną tłuszczem. Na wierzchu układamy pokrojonego pomidora, posypujemy serem.
  • 5. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy