Potrawka z kluskami śląskimi

0 (0 ocen)

w internacie uwielbiałam potrawkę jaką serwowały nam kucharki, to próba przywrócenia tej potrawy

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    przyprawy - czubryca czerwona, pieprz czarny mielony, czerwona słodka papryka, curry, warzywko
    gęsi smalec
    łyżka mąki
    woda

    kluski śląskie wg dowolnego przepisu lub inny dodatek

Potrawka z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na niewielkiej ilości smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek, chwilę jeszcze posmażyć i wlać do rondla szklankę wody.
    Dopiero teraz dodać mielone mięso, dokładnie je rozdrabniając aby nie potworzyły się większe zbrylone kluchy. Dusić do odparowania większości płynu. Dodać przyprawy i jeszcze odparowywać.
  • 2. Kiedy już praktycznie nie będzie płynu w rondlu dodać łyżkę smalcu gęsiego i zrumienić mięso.
  • 3. Na drugiej patelni zrobić ciemną zasmażkę i odpowiednio rozcieńczoną dodać do potrawki. Doprawić jeszcze ewentualnie do smaku.
  • 4. Podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami wedle uznania

Komentarze

Podobne przepisy