Potrawka z kurczaka z kluskami śląskimi i słonecznikiem

5 (168 ocen)

  • 40 min

Pyszne delikatne i smaczne dania na każdą okazję. Idealne dla dzieciaków i dorosłych. To moja propozycja na niedzielny obiad…. polecam

  • 40 min

Składniki:

  • kluski śląskie:
    1/2 kg ugotowanych zielonych ziemniaków
    1 jajko
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól
    potrawka:
    600g miesa drobiowe
    Przyprawy: Vegeta ( knorr naturalna), pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 2 łyżki przyprawy do drobiu,1/2 łyżeczki sosu sojowego
    1 łyżka mąki
    Tłuszcz do smażenie ( polecam olej kokosowy)
    ½ szklanki prażonego słonecznika
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z kurczaka z kluskami śląskimi i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka z kurczaka z kluskami śląskimi i słonecznikiem 1. Mięso umyć i pokroić na kawałki, oprószamy przyprawą do drobiu i wrzucam do rozgrzanego tłuszczu zapiekamy 2-3 razy przemieszać. Jak kawałki drobiu będą zapieczone zalewamy woda i wrzucamy resztę przypraw, Vegetę dodajemy według uznania. Dusimy ok 20min. Następnie podbijamy ¼ szklanki wody 1 łyżka mąki i troszkę wody z wywaru bierzemy wszystko dobrze rozpuścić i wlewamy do mięska wymieszać.
  • 2. Kluski: Wszystkie składniki łącze ze sobą wyrabiam jednolitą masę ziemniaczaną następnie formuje średniej wielkości kluski z "dziurką". Wrzucam do wrzącej i osolonej wody, gdy kluski uniosą się do góry gotuje jeszcze ok 3-5 min.
  • 3. Odsączyć kluski z wody polewamy potrawką drobiową i posypujemy słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować