Potrawka z kurczaka z kluskami śląskimi i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i pokroić na kawałki, oprószamy przyprawą do drobiu i wrzucam do rozgrzanego tłuszczu zapiekamy 2-3 razy przemieszać. Jak kawałki drobiu będą zapieczone zalewamy woda i wrzucamy resztę przypraw, Vegetę dodajemy według uznania. Dusimy ok 20min. Następnie podbijamy ¼ szklanki wody 1 łyżka mąki i troszkę wody z wywaru bierzemy wszystko dobrze rozpuścić i wlewamy do mięska wymieszać.
2.Kluski: Wszystkie składniki łącze ze sobą wyrabiam jednolitą masę ziemniaczaną następnie formuje średniej wielkości kluski z "dziurką". Wrzucam do wrzącej i osolonej wody, gdy kluski uniosą się do góry gotuje jeszcze ok 3-5 min.
3.Odsączyć kluski z wody polewamy potrawką drobiową i posypujemy słonecznikiem.
Komentarze