Potrawa jest bardzo smaczna ,robiłam ją bardzo dawno , ale domownikom bardzo smakowała , a szczególnie ,kiedy się lubi pory ,bo nie każdy lubi to warzywo , ale jest bardzo smaczna ta potrawka,
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
*4 pory
*pół szkl. bulionu
* 2 łyżki soku z cytryny
*1 łyżeczka musztardy
*sól
*biały pieprz
*5 łyżek oleju
*10 dag wędzonego boczku
*1 łyżka posiekanej pietruszki.
Pory w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory pokroić na plastry , ułożyć je w żaroodpornym naczyniu na grubość około 3 cm.Polać bulionem, przykryć i wstawić do piekarnika Piec 10 min. w 180 stopniach. Wyjąć ,przestudzić . Z suku z cytryny , musztardy, soli, pieprzu i oleju ,przygotować sos. Boczek pokroić na cienkie plasterki . Pory polać przygotowanym sosem, dodać boczek , wymieszać . Gotowe danie posypać natką pietruszki. Podawać lekko ciepłe. Można też przygotować w kuchence mikrofalowej , wówczas czas mikrofalowania wynosi 6-8 min. Przy mocy 600 wat. SMACZNEGO !
Komentarze