PORY W SOSIE CYTRYNOWYM

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Potrawa jest bardzo smaczna ,robiłam ją bardzo dawno , ale domownikom bardzo smakowała , a szczególnie ,kiedy się lubi pory ,bo nie każdy lubi to warzywo , ale jest bardzo smaczna ta potrawka,

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *4 pory
    *pół szkl. bulionu
    * 2 łyżki soku z cytryny
    *1 łyżeczka musztardy
    *sól
    *biały pieprz
    *5 łyżek oleju
    *10 dag wędzonego boczku
    *1 łyżka posiekanej pietruszki.

Pory w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory pokroić na plastry , ułożyć je w żaroodpornym naczyniu na grubość około 3 cm.Polać bulionem, przykryć i wstawić do piekarnika Piec 10 min. w 180 stopniach. Wyjąć ,przestudzić . Z suku z cytryny , musztardy, soli, pieprzu i oleju ,przygotować sos. Boczek pokroić na cienkie plasterki . Pory polać przygotowanym sosem, dodać boczek , wymieszać . Gotowe danie posypać natką pietruszki. Podawać lekko ciepłe. Można też przygotować w kuchence mikrofalowej , wówczas czas mikrofalowania wynosi 6-8 min. Przy mocy 600 wat. SMACZNEGO !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy