Pomidory faszerowane po sycylijsku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -4 pomidory
    -15 dag sardynek w oleju
    -natka pietruszki
    -2 łyżki odsączonych kaparów
    -2 cebule
    -7 dag oliwek
    -4 łyżki bułki tartej
    -5 łyżek sera pecorino
    -2 ząbki czosnku
    -6 łyżek oliwy
    -sól
    -pieprz

Pomidory faszerowane po sycylijsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pomidorów ścinamy od góry plaster grubości 1 cm. Wydrążamy miąższ, który siekamy. Zrumieniamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy natkę, kapary, pokrojone oliwki i sardynki. Zrumieniamy połowę bułki tartej. Wszystkie składniki mieszamy na patelni. Doprawiamy. Dusimy 12 minut. Dodajemy 3 łyżki pecorino. Wydrążone pomidory układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem, posypujemy resztą bułki i sera. Zapiekamy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy