Pomidorowo - paprykowy ryż z klopsikami w jogurtowo-miętowym sosie

0 (0 ocen)

  • 35 min

Rewelacyjne połączenie całościz z miętą - niejednego skusiłoby takie danie.

  • 35 min

Składniki:

  • 20 dag ryżu
    2 pomidory
    czerwona papryka
    2 ząbki czosnku
    2 cebule
    50 dag mięsa mielonego
    olej
    20 dag joghurtu greckiego
    sól
    pieprz
    4-5 łodyżek mięty

Pomidorowo - paprykowy ryż z klopsikami w jogurtowo-miętowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż przyrządzić wg instrukcji na opakowaniu.
  • 2. Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki.
  • 3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.
  • 4. Czosnek obrać, pokroić drobno.
  • 5. Na patelni rozgrzać olej, dodać połowę czosnku, i połowę posiekanej cebulki.
    Dusićok 1min.
  • 6. Do mięsa dodać 50 g joghurtu, dodać duszoną cebulkę z czosnkiem, przyprawić. Uformować 12 kuleczek, lekko spłaszczyć, usmażyć na oleju.
  • 7. Resztę czosnku i cebuli poddusić na oleju, dodać pomidory. Gotować 3min. Przyprawić, dodać ryż, wymieszać.
  • 8. Miętę umyć, osuszyć, oberwać listki, drobno posiekać.
  • 9. 15 dag joghurtu połączyć z miętą, przyprawić solą i pieprzem.
  • 10. Ryż podać z klopsikami i sosem miętowo joghurtowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy