Pomidorowa z dodatkiem pomidorków cherry

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pomidorki cherry nadały zupie bardzo świeżego aromatu i zupka wyszła przepyszna:)

  • 40 min

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
    1 marchewka
    1 pietruszka
    4 cm pora
    1/2 kostki rosołowej
    1/2 łyżeczki soli
    12 pomidorków cherry (ok.90 g )
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki ketchupu
    2 łyżki koncentratu buraczanego
    1 łyżeczka bazylii
    3 szklanki makaronu 3 kolory

Pomidorowa z dodatkiem pomidorków cherry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć,osuszyć i włożyć do garnka. Zalać około półtorej litrem wody i zagotować. Zbierać szum,który się gromadzi na powierzchni. Gdy szum już przestanie się zbierać wrzucić kostkę rosołową i dodać sól. Marchewkę i pietruszkę obrać a następnie umyć i osuszyć. Pokroić w pół plasterki. Por pokroić w cienkie krążki,następnie przełożyć na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Wszystkie warzywa wrzucić do wywaru i gotować do miękkości warzyw.
  • przecieranie pomidorków 2. Pomidorki umyć i przełożyć do miski. Końcówką do miksowania zup rozdrobnić pomidorki. Rozdrobnione przełożyć na drobne sito i przetrzeć dokładnie je do miski. Zawartość miski wymieszać z koncentratem, ketchupem i koncentratem buraczanym. Dodać suszoną bazylię. Przelać do garnka z zupą i zagotować. Wyjąć skrzydełka (można dodać rozdrobnione mięso do zupy lub zamrozić i zostawić np. do pierożków). Makaron ugotować do miękkości. Makaron wyłożyć na talerz i zalać gorącą zupą. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy