Polewka na słodko

0 (0 ocen)

  • 10 min

Moja babcia jest z pochodzenia Niemką i robiła ją na śniadanie lub kolację.Podawała z tostami z dżemem albo powidłami. Istnieje też wersja obiadowa.

  • 10 min

Składniki:

  • 500 ml maślanki naturalnej
    szczypta soli
    łyżka cukru
    tosty
    dżem

Polewka na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę zagotowujemy. Odrobinę solimy i słodzimy. Robimy zaklepkę z wody i mąki do konsystencji ciasta naleśnikowego.
    Podajemy z tostami z dżemem.

Porady

W wersji obiadowej podajemy ze smażonymi ziemniaczkami pokrojonymi w kostkę, okraszonymi boczkiem i cebulką na osobnym talerzyku.

Komentarze

Podobne przepisy