POLĘDWICZKA WIEPRZOWA ZE ŚLIWKAMI NA KORZENNA NUTĘ

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Smaczne danie o wyrazistym smaku, polecam na niedzielny obiad.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    ok. 10 suszonych śliwek
    1/4 łyżeczki mielonych goździków
    1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu mielonego.
    1/2 szklanki śmietanki
    1 łyżka mąki pszennej

    2 -3 łyżki oleju

Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami na korzenna nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę pokroić na plastry i lekko rozbić młotkiem do mięsa.
    Wszystkie przyprawy dobrze wymieszać i natrzeć nimi dokładnie mięso. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godzin a najlepiej na całą noc.
  • 2. Olej rozgrzać na patelni, plastry mięsa obsmażyć z obu stron po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać woda i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Śmietankę rozmieszac z mąkąi zagęścić sos energicznie mieszając trzepaczka, po czym wstawić do pieca na następne 20 minut. Podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy