Podudzie z kurczaka w marynacie śliwkowej

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lekko słodkie i subtelnie pikantne soczyste, grillowane podudzia z kurczaka, to świetny pomysł na lekki weekendowy ( i nie tylko ) obiad, polecam :)

  • 45 min

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
    2-3 łyżki powideł śliwkowych
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli
    1 łyżeczka startego imbiru
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    Sól, pieprz

Podudzie z kurczaka w marynacie śliwkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. W pojemniku łączymy ze sobą powidła śliwkowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli i starty imbir, dolewamy oliwę i wszystko starannie mieszamy tworząc jednolitą pastę.

    Do tak przygotowanej marynaty przekładamy podudzia, dokładnie pokrywamy je pastą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę a najlepiej na całą noc.

    Podudzia grillujemy po 8-12 minut z każdej strony, serwujemy gorące ; )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy