REKLAMA

Piersi z kaczki w miodowo-śliwkowej marynacie

wyświetlono: 4817 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Tak upieczona pierś z kaczki jest aromatyczną i smakuje wybornie.

opublikowany: 05.02.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
    3 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki miodu
    2 łyżki powideł
    4 łyżki czerwonego wina
    ½ łyżeczki pieprzu
Ocena:

(średnia 4.5 z 171 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kaczki w miodowo-śliwkowej marynacie 1. Piersi z kaczki dobrze wymoczyć, osuszyć i ponacinać skórę w kratkę ostrym nożem.
    Marynata:
    Do garnka włożyć składniki: ocet balsamiczny, miód, powidła, czerwone wino i pieprz. Wymieszać i zagotować, gotować około 2 minut aż marynata lekko zgęstnieje. Ostudzić.
    Przygotowane piersi zanurzyć w przygotowanej marynacie, odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Na dobrze rozgrzaną patelnie położyć piersi, skórą do dołu. Piersi dobrze oczyścić z nadmiaru marynaty, inaczej podczas smażenia będzie pryskać,. Smażymy do mocnego zrumieniania skórki, następnie przewracamy na druga stronę i smażymy około 2 minut. Następnie przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), podlewamy marynatą i odrobiną przegotowanej wody (tak aby piersi były zanurzone w marynacie do 2 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 100 stopni na 1,5 godziny. Co jakiś czas podlewamy piersi marynatą i w razie gdyby płyn wyparował dolewany odrobinę przegotowanej wody.
    Upieczone piersi z kaczki wyjąc na deskę i pokroić.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: TasteTherapy TasteTherapy

Pierś z kaczki w śliwkowej marynacie

efektowna i szybka :)

kategoria: Dania główne opublikowany: 02.02.2016 | wyświetlono: 570 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: anka1988 anka1988

Piersi z kaczki

Przygotowałam je na świąteczny obiad.

kategoria: Dania główne opublikowany: 01.01.2015 | wyświetlono: 1852 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Goszka Goszka

Pieczone piersi kaczki

Kaczka na skutek pieczenia w niskiej temperaturze jest miękka, niewysuszona i aromatyczna dzięki pachnącej marynacie.

kategoria: Dania główne opublikowany: 07.02.2015 | wyświetlono: 7656 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE