Placuszki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Placuszki które pięknie pachnął ziołami. Jak ktoś nie przepada za ziołami może dodać szczypiorek. Pyszne są z kwaśną śmietaną lub posypane serem feta.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    2 cebule
    2 jajka
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki ziół prowansalskich lub pęczek szczypiorku
    sól , pieprz, papryka ostra do smaku

Placuszki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obrać. Ziemniaki zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, marchewkę oraz czosnek na średnich oczkach. Cebule pokroić w drobną kostkę, z ziemniaków odlać wodę. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, dodajemy jajka , mąkę oraz zioła lub kto woli szczypiorek.Doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Patelnie rozgrzać na średnim ogniu. Nakładać na patelnie małe porcje placuszków. Smażyć na złoty kolor. Przed podaniem posypać pokruszonym serem feta. SMACZNEGO ! ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy