Placuszki z kurczaka i szynki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świetne na obiad lub kolację,szybkie w przygotowaniu i pyszne,bardzo lubią je dzieci.

  • 30 min

Składniki:

  • 800 g fileta z kurczaka
    200 g gotowanej szynki
    1/2 pęczka kolendry
    1 ząbek czosnku
    2 cebule dymki
    80 g bułki tartej
    sól i pieprz do smaku
    oliwa z oliwek do smażenia

Placuszki z kurczaka i szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka umyć,osuszyć,a następnie drobno pokroić,przełożyć do miski.
    Szynkę pokroić w paseczki,oddzielić od siebie i dodać do miski z kurczakiem,cebulę dymkę drobno pokroić białą i zieloną część i razem z posiekana kolendrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodać do mięsa,wsypać bułkę tartą,doprawić do smaku solą i pieprzem i za pomocą drewnianej łyżki lub ręki dokładnie wymieszać.
    Mokrymi dłońmi formować niewielkie placuszki,smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy