Świetne na obiad lub kolację,szybkie w przygotowaniu i pyszne,bardzo lubią je dzieci.
30 min
Składniki:
800 g fileta z kurczaka
200 g gotowanej szynki
1/2 pęczka kolendry
1 ząbek czosnku
2 cebule dymki
80 g bułki tartej
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smażenia
Placuszki z kurczaka i szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka umyć,osuszyć,a następnie drobno pokroić,przełożyć do miski.
Szynkę pokroić w paseczki,oddzielić od siebie i dodać do miski z kurczakiem,cebulę dymkę drobno pokroić białą i zieloną część i razem z posiekana kolendrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodać do mięsa,wsypać bułkę tartą,doprawić do smaku solą i pieprzem i za pomocą drewnianej łyżki lub ręki dokładnie wymieszać.
Mokrymi dłońmi formować niewielkie placuszki,smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano.
Komentarze