Placuszki ryżowe z mlekiem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 10 min

Jedno z ulubionych dań śniadaniowych mojego synka :)

  • 10 min

Składniki:

  • 100g ryżu
    1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego
    1 i 1/4 szklanki mąki
    jajko
    5 łyżeczek masła
    1/2 łyżeczki soli
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Placuszki ryżowe z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy go. Mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia mieszamy ze sobą. Dodajemy też sól. Masło roztapiamy.Do masy mleczno-mącznej dodajemy ostudzony ryż oraz jajko. Mieszamy starannie. Na sam koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło. Smażymy placuszki na oleju aż się zrumienią. Podajemy z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem. Ja niektóre placuszki zrobiłam z dodatkiem kakao - są również bardzo smaczne i ładnie wyglądają na talerzu takie dwubarwne placuszki.

Komentarze

Podobne przepisy