Placuszki ryżowe z mlekiem kokosowym

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Wybitnie "dzieciowa" potrawa. Przynajmniej w moim domu jej największym fanem jest 6-letni synek.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż,: 100 gramów
    - mleko kokosowe: 1.25 szklanki
    - mąka pszenna: 1.25 szklanki
    - jajko kurze: 1 sztuka
    - masło: 5 łyżeczek
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Jajko

Placuszki ryżowe z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy go. Mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia mieszamy ze sobą. Dodajemy też sól. Masło roztapiamy.Do masy mleczno-mącznej dodajemy ostudzony ryż oraz jajko. Mieszamy starannie. Na sam koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło. Smażymy na oleju aż się zrumienią. Podajemy z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem. Ja niektóre placuszki zrobiłam z dodatkiem kakao - są również bardzo smaczne i ładnie wyglądają na talerzu takie dwubarwne placuszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować