Placuszki dyniowo-cukiniowe z imbirem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Takie placuszki to doskonały pomysł na szybki obiad lub na kolację. Lekkie,warzywne i nieco rozgrzewające,idealne danie na chłodniejsze jesienne dni.

  • 20 min

Składniki:

  • 200 g dyni
    200 g cukinii
    1 cebula
    1 łyżeczka startego imbiru
    2 jajka
    3 łyżki mączki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1/3 łyżeczki kurkumy
    sól
    świeżo mielony pieprz
    2-3 łyżki oleju do smażenia

Placuszki dyniowo-cukiniowe z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć,zetrzeć razem ze skórką na tarce na grubych oczkach,posolić i odstawić na 10 minut by puściła sok.
    Dynię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Cebulę drobno posiekać. Do miski przełożyć odciśniętą z soku cukinię,dynię,cebulę. Dodać starty imbir,kurkumę,jajka,obie mąki,doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju,kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło z ulubionym sosem lub solo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy