Placuszki dyniowo-cukiniowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jarskie placuszki podane z gęstym greckim jogurtem to fajny pomysł na jesienną kolację. Placuszki są dość szybkie do wykonania, jeśli macie pod ręką kawałek dyni i cukinii

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 szklanki startej dyni
    • 1 szklanka startej cukinii
    • 1 średnia cebula starta na tarce
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 jajka
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • pęczek zielonej pietruszki
    • 1 łyżeczka curry
    • sól, pieprz do smaku
    • olej do smażenia

Placuszki dyniowo-cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Wymieszać razem startą dynię, cukinię i cebulę na grubej tarce.
    • Dodać jajka, mąkę, posiekaną zieloną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
    • Smażyć placuszki na oleju na złoty kolor.

Porady

Smażone zbyt duże mogą się rozpadać, więc najlepiej robić małe porcyjki. Mnie wyszło 10 sztuk. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy