Placuszki dyniowe z kaszą jaglaną i sosem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

To pyszne placuszki dla każdego łakomczucha lubiącego smaczne i zdrowe potrawy.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki:
    1,5 szklanki zmiksowanego miąższu z dynii
    2 jaja
    ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sól, pieprz
    Ponadto:
    Olej rzepakowy do smażenia
    Sos czosnkowy

Placuszki dyniowe z kaszą jaglaną i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzuć miąższ, kaszę, jogurt, jaja i zmiksuj. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do reszty składników i wymieszaj dokładnie łyżką. Dopraw też solą i pieprzem. Na rozgrzany tłuszcz kładź małe porcje masy i smaż placuszki na rumiany kolor z obu stron. Podawaj polane sosem czosnkowym i opcjonalnie z sałatką ze świeżych warzyw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy