Placuszki z jabłkami, kaszą jaglaną i płatkami owsianymi

5 (192 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne i zdrowe dostarczające wielu dobroczynnych właściwości naszemu organizmowi. Są bardzo delikatne i miękkie. Moje wnuczki je bardzo lubią dlatego dość często je przygotowuję. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Coś dla małych i dla dużych.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 10 placuszków:
    2 jajka,
    2 łyżki mąki orkiszowej,
    2 łyki ugotowanej kaszy jaglanej,
    2 łyżki płatków owsianych,
    1 jabłko,
    ok. 50 ml mleka,
    łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
    szczypta soli,
    kilka żurawin lub rodzynek (opcjonalnie)
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki z jabłkami, kaszą jaglaną i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz jabłek i żurawiny miksujemy aby masa miała konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęsta to dodajemy odrobinę mleka, lub mąki – jeśli zbyt rzadka.
    Jabłko szatkujemy na tarce na pióra (na tarce takiej jak do kapusty) i dodajemy do masy, delikatnie wszystko mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej (1-2 łyżki) i smażymy placki z obu stron ( są delikatne i łatwo się rozpadają, więc musimy wyczuć moment, kiedy dobrze się zetną aby przerzucić na drugą stronę ). Możemy posypać placki cukrem pudrem lub polać ulubionym sosem. Smacznego!

Porady

Jabłek nie ścieramy na tarce o małych oczkach bo zrobi nam się papka i będą niesmaczne. Warto mieć mały zapas ugotowanej kaszy jaglanej w lodówce w pojemniczku wtedy w każdej chwili szybko zrobimy placki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza jaglana Mąka orkiszowa Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować