Placki ziemniaczano-szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szpinak nie taki straszny.

  • 40 min

Składniki:

  • 7 dużych ziemniaków, 1 średnia cebula, 1 duże jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku, ząbek czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia.

Placki ziemniaczano-szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i staramy się też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy do miski starte ziemniaki i cebulę dodajemy szpinak, mąkę, wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy sola i pieprzem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą dużej łyżki nabieramy porcje ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby osączyć z tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy