Placki z łososiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Wymyśliłam tę potrawę na konkurs kreatywny. Jest to ciekawe połączenie zwykłych placków ziemniaczanych z łososiem z dodatkiem szpinaku.Danie proste a jednocześnie wywwintne.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    30 dkg łososia świeżego
    25 dkg szpinaku mrożonego
    2 jajka
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    1 łyżka masła

Placki z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Szpinak rozmrozić, następnie udusić na 1 łyżce masła , dprawić solą i czosnkiem suszonym.
    2.Łososia podzielić na 4 części , posolić, posypac świeżo zmielonym pieprzem i ugotować na parze.
    3.Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zlać płyn, aby masa była gęsta ,dodać jajka wcześnie roztrzepane, doprawić solą i pieprzem.
    4.Na rozgrzaną patelnię wlać olej i na środek patelni kilka łyzek masy ziemniaczanej ,zrobić placek i chwilę smażyć , na placek połozyć kawałek łososia i nakryć go szpinakiem. Przykryć ciastem ziemniaczanym. Kiedy spód będzie usmażony ,odwrócić placek i smażyć z drugiej strony, potem zmniejszyć ogień i dosmażyć placek pod przykryciem.

Notka redakcyjna

PPWS_07-2013

Komentarze

Podobne przepisy