Wymyśliłam tę potrawę na konkurs kreatywny. Jest to ciekawe połączenie zwykłych placków ziemniaczanych z łososiem z dodatkiem szpinaku.Danie proste a jednocześnie wywwintne.
Placki z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Szpinak rozmrozić, następnie udusić na 1 łyżce masła , dprawić solą i czosnkiem suszonym.
2.Łososia podzielić na 4 części , posolić, posypac świeżo zmielonym pieprzem i ugotować na parze.
3.Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zlać płyn, aby masa była gęsta ,dodać jajka wcześnie roztrzepane, doprawić solą i pieprzem.
4.Na rozgrzaną patelnię wlać olej i na środek patelni kilka łyzek masy ziemniaczanej ,zrobić placek i chwilę smażyć , na placek połozyć kawałek łososia i nakryć go szpinakiem. Przykryć ciastem ziemniaczanym. Kiedy spód będzie usmażony ,odwrócić placek i smażyć z drugiej strony, potem zmniejszyć ogień i dosmażyć placek pod przykryciem.
Komentarze