Placki ze śledziem i chili (na ostro)

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jeśli lubicie śledzie, koniecznie skorzystajcie z przepisu! Placki są pyszne!

  • 20 min

Składniki:

  • (około 18 sztuk)
    90g mąki pszennej (nie co więcej niż 1/2 szklanki o pojemności 200g)
    2 jajka
    3 łyżki śmietany 18% (czubate)
    3 łyżki mleka
    papryka słodka
    sól, pieprz cytrynowy
    Dodatkowo:
    200g śledzi w oleju z papryczką chili (
    Ponadto:
    olej do smażenia

Placki ze śledziem i chili (na ostro) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1srt3dp 1. Śledzie odsączyć z oleju i wraz z papryczką pokroić w drobną kostkę.
  • image-1tkoo03 2. Jajka ubić do puszystości, a następnie zmiksować z mlekiem i śmietaną.
    Dodać mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać - uzyskując puszystą, jednolitą konsystencję i doprawić do smaku.
    (Należy pamiętać, aby nie przesadzić z solą oraz pieprzem, ponieważ sama ryba jest słona, a papryczka - ostra.)
  • image-10hxomj 3. Na końcu do ciasta wmieszać śledzie z kawałkiem chili.
  • image-14u1urk 4. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • image-063rjly 5. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (osączone z nadmiaru tłuszczu) z ulubionym sosem.
    (Na zimno również świetnie smakują.)

Porady

(*) Placuszki przyrządzane na większej ilości oleju (oczywiście nie na głębokim i z umiarem) ładniej się smażą i są chrupiące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy