Jeśli lubicie śledzie, koniecznie skorzystajcie z przepisu! Placki są pyszne!
20 min
Składniki:
(około 18 sztuk)
90g mąki pszennej (nie co więcej niż 1/2 szklanki o pojemności 200g)
2 jajka
3 łyżki śmietany 18% (czubate)
3 łyżki mleka
papryka słodka
sól, pieprz cytrynowy
Dodatkowo:
200g śledzi w oleju z papryczką chili (
Ponadto:
olej do smażenia
Placki ze śledziem i chili (na ostro) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie odsączyć z oleju i wraz z papryczką pokroić w drobną kostkę.
2.Jajka ubić do puszystości, a następnie zmiksować z mlekiem i śmietaną.
Dodać mąkę.
Całość dokładnie wymieszać - uzyskując puszystą, jednolitą konsystencję i doprawić do smaku.
(Należy pamiętać, aby nie przesadzić z solą oraz pieprzem, ponieważ sama ryba jest słona, a papryczka - ostra.)
3.Na końcu do ciasta wmieszać śledzie z kawałkiem chili.
4.Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
5.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (osączone z nadmiaru tłuszczu) z ulubionym sosem.
(Na zimno również świetnie smakują.)
Porady
(*) Placuszki przyrządzane na większej ilości oleju (oczywiście nie na głębokim i z umiarem) ładniej się smażą i są chrupiące.
Komentarze