Placki z gotowanych ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min

Śmiem twierdzić, że placki z gotowanych ziemniaków są nawet lepsze od tych klasycznych z surowych kartofli. Smak dzieciństwa. Pamiętam, że większość jadło je właśnie oprószone cukrem pudrem, i wiecie co? Są przepyszne!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 cebule
    2 jajka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    oregano do smaku
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w wodzie z solą. Ostudzić i przecisnąć przez praskę bądź utłuc.
    Cebulę zetrzeć na tarce i przysmażyć na lekko rumiany złoty kolor.
    Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodać przesianą mąkę, jaja, zeszkloną cebulę oraz przyprawy. Dokładnie wyrobić masę.
    Smażyć na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju, na złoty kolor.
    Podawać posypane cukrem pudrem.

Porady

Placuszki można podawać również z rozmaitymi surówkami i sosami, są dobrą alternatywą dla mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy