Placek Brzoskwiniowy z galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest przepyszny idealny do kawy lub herbaty.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kisiel cytrynowy
    6 łyżek przegotowanej zimnej wody
    MAsa:
    4 żóltka
    2-3 łyżki cukru
    budyń śmietankowy lub waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1,5 margaryny (najlepiej palmy z murzynkiem)
    Ponadto:
    1 puszka brzoskwiń
    2galaretki brzoskwiniowe

Placek brzoskwiniowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-13irxii 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek.
    Z białek ze szczyptą soli ubić piane,
    dodawać po łyżce cukru dobrze ubić,
    następnie dodawać po jednym żółtku i wodę.
    Przesianą mąkę i proszek delikatnie połączyć z masą jajeczną.
    Wylać na formę wyścieloną papierem do pieczenia i piec ok 30-35 minut (180 stopni)
    Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
    Masa:
    Brzoskwinie odcedzić.
    Sok uzupełnić wodą do 0,5l,
    odlać o,5 szklanki i wymieszać z żółtkami, budyniem i mąkami.
    Resztę soku zagotować z cukrem i ugotować budyń.
    Ostudzić i dobrze utrzeć z margaryną.

    Brzoskwinie pokroić na plasterki.
    Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu.
    Na przekrojony biszkopt wyłożyć 3/4 masy przykryć drugą połową,
    następnie posmarować resztą masy, ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy