Placek brzoskwiniowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek.
Z białek ze szczyptą soli ubić piane,
dodawać po łyżce cukru dobrze ubić,
następnie dodawać po jednym żółtku i wodę.
Przesianą mąkę i proszek delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Wylać na formę wyścieloną papierem do pieczenia i piec ok 30-35 minut (180 stopni)
Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Masa:
Brzoskwinie odcedzić.
Sok uzupełnić wodą do 0,5l,
odlać o,5 szklanki i wymieszać z żółtkami, budyniem i mąkami.
Resztę soku zagotować z cukrem i ugotować budyń.
Ostudzić i dobrze utrzeć z margaryną.
Brzoskwinie pokroić na plasterki.
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu.
Na przekrojony biszkopt wyłożyć 3/4 masy przykryć drugą połową,
następnie posmarować resztą masy, ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.
Komentarze