Placek bezowy z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Smak kwaśnych, czerwonych porzeczek idealnie komponuje się ze słodkim plackiem bezowym.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - świeżych czerwonych porzeczek: 600 gramów
    - cukier puder (do posypania): 2 łyżki
    - śmietana kremówka (30%): 1 opakowanie
    - białko jajka: 6 sztuk
    - cukier kryształ: 200 gramów
    - cukier puder: 170 gramów
    - skrobia ziemniaczana: 20 gramów
    - kakao (przesiane): 4 łyżki

Placek bezowy z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy i osuszamy. Białka ubijamy razem z cukrem, który dodajemy stopniowo nie przerywając ubijania. Kiedy ubijemy jajka, to do masy przesiewamy przez sitko mąkę, skrobię i kakao. Najlepiej też zrobić to porcjami i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.
  • 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w kształcie koła naszą masę bezową. Suszymy w piekarniku w 120 C około 3 godziny. Po tym czasie pozostawiamy jeszcze na chwilę w wyłączonym piekarniku.
  • 3. Ubijamy śmietanę na puszystą pianę. Po wyjęciu na placek bezowy nakładamy ubitą śmietanę i owoce i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy