Pizzerinki z warkoczami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Fantazyjne pizzerinki z młodym jęczmieniem zachwyciły mojego synka.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto
    25 g drożdży
    ok. 400 g mąki pszennej
    150 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki oleju kokosowego
    2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku

    Nadzienie
    12 - 15 plastrów żółtego sera
    1 mozzarella
    1 ugotowane udko z kurczaka
    1/2 puszki zielonego groszku
    papryka czerwona
    sos do pizzy
    ok. 1/2 puszki całych pomidorów

Pizzerinki z warkoczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone drożdże zalewamy wodą, dodajemy cukier i kilka łyżek mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Do miski wsypujemy około 300 g mąki. Dodajemy gotowy zaczyn, olej kokosowy, sól i jęczmień. Zagniatamy ciasto, jeżeli jest rzadkie dodajemy resztę mąki.
  • 3. Zostawiamy na 30 minut.
  • 4. Ciasto przekładamy na stolnicę. Ponownie zagniatamy i dzielimy na 6 lub 7 kawałków. Z pięciu robimy małe, okrągłe placuszki.
  • 5. Każdy smarujemy sosem do pizzy. Z pozostałego ciasta robimy 5 cienkich warkoczy. Nakładamy na brzegi pizzerinek.
  • 6. Na każdej układamy po jednym plasterku żółtego sera. Na środku po kawałku mozzarelli, pomidorów, kurczaka i papryki. Rozkładamy zielony groszek i pokrojony w paski pozostały ser żółty.
  • 7. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy