Fantazyjne pizzerinki z młodym jęczmieniem zachwyciły mojego synka.
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto
25 g drożdży
ok. 400 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oleju kokosowego
2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
Nadzienie
12 - 15 plastrów żółtego sera
1 mozzarella
1 ugotowane udko z kurczaka
1/2 puszki zielonego groszku
papryka czerwona
sos do pizzy
ok. 1/2 puszki całych pomidorów
Pizzerinki z warkoczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokruszone drożdże zalewamy wodą, dodajemy cukier i kilka łyżek mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
2.Do miski wsypujemy około 300 g mąki. Dodajemy gotowy zaczyn, olej kokosowy, sól i jęczmień. Zagniatamy ciasto, jeżeli jest rzadkie dodajemy resztę mąki.
3.Zostawiamy na 30 minut.
4.Ciasto przekładamy na stolnicę. Ponownie zagniatamy i dzielimy na 6 lub 7 kawałków. Z pięciu robimy małe, okrągłe placuszki.
5.Każdy smarujemy sosem do pizzy. Z pozostałego ciasta robimy 5 cienkich warkoczy. Nakładamy na brzegi pizzerinek.
6.Na każdej układamy po jednym plasterku żółtego sera. Na środku po kawałku mozzarelli, pomidorów, kurczaka i papryki. Rozkładamy zielony groszek i pokrojony w paski pozostały ser żółty.
Komentarze