Pizza z wędzonym boczkiem i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki, zalać odrobiną ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia.
2.W dużej misce wymieszać mąkę z oliwą, wodą, drożdżami, dodać szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
3.Przecier pomidorowy przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Pokroić w plasterki cebulę, czosnek i boczek. Paprykę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4.Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przenieść na dużą blachę (tę z piekarnika) posmarowaną oliwą, wyrównać brzegi. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, ułożyć resztę składników, całość posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220°C
Komentarze