Pizza z wędzonym boczkiem i pomidorkami koktajlowymi

0 (0 ocen)

Na idealnie chrupiącym, cienkim cieście.

Składniki:

  • Ciasto:
    300g + 1 czubata łyżka mąki
    4 łyżki oliwy lub oleju
    0,5 szklanki ciepłej wody
    15g świeżych drożdży
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    1/4 szklanki przecieru pomidorowego
    200g żółtego sera
    100-150g wędzonego boczku
    1 papryka
    2 garści pomidorków koktajlowych
    1 średnia cebula
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, zioła prowansalskie

Pizza z wędzonym boczkiem i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki, zalać odrobiną ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. W dużej misce wymieszać mąkę z oliwą, wodą, drożdżami, dodać szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • 3. Przecier pomidorowy przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Pokroić w plasterki cebulę, czosnek i boczek. Paprykę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przenieść na dużą blachę (tę z piekarnika) posmarowaną oliwą, wyrównać brzegi. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, ułożyć resztę składników, całość posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220°C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy