Pijane śliwki w czekoladowym cieście

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Gdy w szafce jest nadmiar suszonych śliwek to czas na ciasto do którego można je wykorzystać i połączyć z mocnym czekoladowym ciastem.

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śliwki suszone: 100 gramów
    - czekolada gorzka tabliczka: 100 gramów
    - mąka pszenna: 85 gramów
    - alkohol brandy lub rum: 4 łyżki
    - kakao: 25 gramów
    - białko: 4 sztuki
    - cukier puder: 175 gramów
    - masło: 50 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - śmietana kremówka: 330 mililitrów

Pijane śliwki w czekoladowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki zalać alkoholem w małej misce i pozostawić na około 30 minut aż większość alkoholu zostanie wchłonięta. Rozgrzać piekarnik do 175st. Tortownicę (o średnicy 21) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  • Pijane śliwki w czekoladowym cieście 2. Kakao, połamaną na kawałki czekoladę, masło i 140g cukru pudru dać do garnuszka, dodać 100ml gorącej wody i delikatnie podgrzewać mieszając, aż mieszanina stanie się gładka. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Pijane śliwki w czekoladowym cieście 3. Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać pozostały cukier puder. Przesiać mąkę i cynamon, wymieszać razem i wsypać do przestudzonej czekolady i wymieszać aż do równomiernego połączenia się. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Wlać do formy, na wierzch ułożyć śliwki. Polać resztą alkoholu który został ze śliwek brandy i piec około 30 minut do suchego patyczka. Podać z ubitą śmietaną kremówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy