Pijane śliwki w czekoladowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki zalać alkoholem w małej misce i pozostawić na około 30 minut aż większość alkoholu zostanie wchłonięta. Rozgrzać piekarnik do 175st. Tortownicę (o średnicy 21) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
2.Kakao, połamaną na kawałki czekoladę, masło i 140g cukru pudru dać do garnuszka, dodać 100ml gorącej wody i delikatnie podgrzewać mieszając, aż mieszanina stanie się gładka. Pozostawić do ostygnięcia.
3.Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać pozostały cukier puder. Przesiać mąkę i cynamon, wymieszać razem i wsypać do przestudzonej czekolady i wymieszać aż do równomiernego połączenia się. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Wlać do formy, na wierzch ułożyć śliwki. Polać resztą alkoholu który został ze śliwek brandy i piec około 30 minut do suchego patyczka. Podać z ubitą śmietaną kremówką.
Komentarze