Nietypowe połączenie, wizualnie też, ale smak wynagradza.
60 min
Składniki:
1 kg piersi kurczaka
200 g jagód (borówek) amerykańskich
60 ml octu balsamicznego
3 łyżki miodu
3 łyżki keczupu
pół łyżeczki startego świeżego imbiru
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Piersi drobiowe w sosie z jagód amerykańskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowałem w rondelku jagody, miód, keczup, ocet, czosnek i imbir ( około 15 minut ) na wolnym ogniu. Ostudziłem sos, a następnie go zmiksowałem. Połowę przełożyłem do pojemnika z pokrywką.
Piersi umyłem, oczyściłem z błon, pokroiłem na kawałki ( plastry ), zamarynowałem w pozostałym sosie, pół godziny w lodówce.
Rozgrzałem patelnię grillowi. Kawałki kurczaka wyjąłem z sosu i smażyłem ok. 7 minut z każdej strony.
Sos z pojemnika podgrzałem, polałem nim mięso. Podałem z bagietką.
Komentarze