Piersi drobiowe w sosie z jagód amerykańskich

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nietypowe połączenie, wizualnie też, ale smak wynagradza.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg piersi kurczaka
    200 g jagód (borówek) amerykańskich
    60 ml octu balsamicznego
    3 łyżki miodu
    3 łyżki keczupu
    pół łyżeczki startego świeżego imbiru
    2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Piersi drobiowe w sosie z jagód amerykańskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowałem w rondelku jagody, miód, keczup, ocet, czosnek i imbir ( około 15 minut ) na wolnym ogniu. Ostudziłem sos, a następnie go zmiksowałem. Połowę przełożyłem do pojemnika z pokrywką.

    Piersi umyłem, oczyściłem z błon, pokroiłem na kawałki ( plastry ), zamarynowałem w pozostałym sosie, pół godziny w lodówce.

    Rozgrzałem patelnię grillowi. Kawałki kurczaka wyjąłem z sosu i smażyłem ok. 7 minut z każdej strony.
    Sos z pojemnika podgrzałem, polałem nim mięso. Podałem z bagietką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy