Pierożki z farszem mięsno-kapuścianym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Klasyczne pierożki, u mnie królują z mięsem i kapustą.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ok 1/2 kg mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    ciepła woda

    Farsz:
    mięso (z rosołu)
    kapusta kiszona
    1 cebula
    1 jajko
    sól, pieprz
    kucharek

    Okrasa:
    tłuszcz
    cebulka

Pierożki z farszem mięsno-kapuścianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę robiąc na środku dziurkę- dodajemy sól, jajko i zagnieść ciasto dodając wodę. Wyrobić na elastyczne ciasto.
  • 2. Farsz: Mięso z rosołu obieramy z kości, mielimy wraz z cebulką w maszynce do mięsa. Następnie wbić jajko i przyprawić do smaku przyprawami. Na koniec dodać kapustę ugotowaną do miękości i posiekaną drobniutko.
  • 3. Wałkować cienko ciasto i wykrawać szklanką krążki, nakładać na środku farsz, skleić boki.
  • 4. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch.Na koniec okraszamy tłuszczykiem z podsmażoną cebulką.

Komentarze

Podobne przepisy