Pierogi te od dawna goszczą na naszym stole, wymyśliła je kiedyś moja babcia.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
1 szklanka letniej wody
1 szklanka mleka
Farsz:
1 kg ugotowanych ziemniaków
5 jajek ugotowanych na twardo
pęczek szczypiorku
sól do smaku
dużo pieprzu
jajko
Pierogi ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka,posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem ( farsz ma być ostry).
2.Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę oraz mleko, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy szklanką krążki. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku.
Komentarze