Pierogi ze szczypiorkiem

0 (0 ocen)

Pierogi te od dawna goszczą na naszym stole, wymyśliła je kiedyś moja babcia.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    1 szklanka letniej wody
    1 szklanka mleka
    Farsz:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    5 jajek ugotowanych na twardo
    pęczek szczypiorku
    sól do smaku
    dużo pieprzu
    jajko

Pierogi ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka,posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem ( farsz ma być ostry).
  • 2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę oraz mleko, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy szklanką krążki. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku.

Porady

Doskonale smakują polane roztopionym masłem

Komentarze

Podobne przepisy