Pierogi z wiejskim serem na słodko

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierogi z wspaniałym serowym nadzieniem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    1 kg białego sera
    2 szklanki cukru pudru
    łyżka pasty waniliowej
    4 łyżki skrobi kukurydzanej
    3 łyżki jasnej kaszki orkiszowej

    Ciasto na pierogi:
    1 kg mąki krupczatki
    200 g masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany wiejskiej
    pół łyżeczki soli
    gorąca woda około 3 szklanki (ile zabierze mąka)

Pierogi z wiejskim serem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na pierogi: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż uzyskamy elastyczną kulę ciasta. Ciasto odkładamy na pół godziny do miski, szczelnie przykrywamy.
  • ser 2. Farsz: Wszystkie składniki na farsz przekładamy do głębokiej miski i miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • pierogi 3. Odrywamy kawałki ciasta, wałkujemy placuszki, kładziemy farsz i zlepiamy pierogi.

    Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy