Pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszne pierogi z truskawkami. Ciasto lubię cienkie, więc pół truskawki na farsz wystarczy. Nie dodawałam cukru, ale miłośnicy słodkości mogą trochę truskawki posłodzić. Moje pierogi jedliśmy polane koktajlem z pieczonych truskawek i lodów waniliowych.

Składniki:

  • ciasto na pierogi
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki gorącej wody
    farsz
    ok 500 g truskawek - po 1/2 na pierożek
    do podania
    słodka śmietana

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.ciasto
    przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
    Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.

  • 2. 2.Truskawki umyć, osączyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Przekroić na połówki. Każda połówkę podzielić na 4 części - tak pokrojone truskawki łatwiej będzie zamknąć w cieście.
  • 3. 3.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu ( pół pokrojonej truskawki na porcję), dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką.
  • image-0accrbl 4. 4.Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać ze słodką śmietaną lub dowolnym owocowym sosem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy