Uwielbiam pierogi z truskawkami,u mnie obowiązkowo muszą być zrobione co najmniej raz w sezonie truskawkowym.Najbardziej smakują mi polane stopionym masłem i posypane cukrem.Polecam na podwieczorek.
60 min
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
niepełna szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
około 20 truskawek
cukier do posypania
masło do polania
sól do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki,następnie przekrawamy na mniejsze kawałki.
2.Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.
Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
3.Na każdy krążek ciasta nakładamy truskawki i zlepiamy formując pierogi.
4.Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Ugotowane odcedzamy.
5.Na patelni roztapiamy masło.Pierogi nakładamy na talerze,polewamy masłem i posypujemy cukrem.Podajemy od razu gorące.
Komentarze