Pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam pierogi z truskawkami,u mnie obowiązkowo muszą być zrobione co najmniej raz w sezonie truskawkowym.Najbardziej smakują mi polane stopionym masłem i posypane cukrem.Polecam na podwieczorek.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    niepełna szklanka ciepłej wody

    Dodatkowo:
    około 20 truskawek
    cukier do posypania
    masło do polania
    sól do gotowania
    mąka pszenna do posypania stolnicy

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki,następnie przekrawamy na mniejsze kawałki.
  • 2. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.
    Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
  • 3. Na każdy krążek ciasta nakładamy truskawki i zlepiamy formując pierogi.
  • 4. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Ugotowane odcedzamy.
  • 5. Na patelni roztapiamy masło.Pierogi nakładamy na talerze,polewamy masłem i posypujemy cukrem.Podajemy od razu gorące.

Porady

Z przepisu wychodzi około 35-40 pierogów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy